Ceata pregătește manualul liber „Introducere în GNU/Linux”

La doar două săptămâni de la discuția despre manuale libere pornită de Iurie Nistor pe lista revistei Fii liber (al cărei redactor principal este) Ceata anunță că se pregătește pentru un nou proiect sub umbrela Editurii Cartea Liberă, de actualizare și traducere în română a manualului liber introductiv în GNU/Linux al academiei FTA, GNU/Linux Basic.

Inițiativa le aparține contribuitorilor Sorin-Mihai Vârgolici și Tiberiu C. Turbureanu și a provocat o reacție de susținere în lanț pe lista principală a comunității Ceata. Victor Nițu din comunitatea Debian a marcat secțiunile ce trebuie aduse la zi pe tichetul asociat, iar prof. dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu, organizatorul școlii de vară Informatică la Castel, s-a angajat să facă revizia tehnică atât a noii versiuni a manualului în limba engleză, cât și a traducerii acestuia în română.

Ceata speră că editurile vor fi convinse de calitatea manualului liber și vor deveni interesate comercial să-l preia, eventual să-l modifice, să-l tipărească și să-l distribuie la nivel național. Publicul țintă al acestui manual este format din vorbitorii de limba română din mediile educațional și industrial. Până acum firma Agora Group și-a exprimat intenția de a tipări și distribui cartea.

Acest manual va fi publicat de Ceata pe siturile cartea-libera.org, ftacademy.org și wikibooks.org și va putea fi studiat, copiat, modificat și distribuit de oricine, prin orice mediu, în orice scop, cu condiția păstrării licenței libere și a listei cu numele contribuitorilor.

Ceata se angajează și să întrețină traducerea (să corecteze greșelile semnalate, să o actualizeze în funcție de evoluția sistemului GNU/Linux, contribuind și la actualizarea versiunii în limba engleză).

Pentru Ceata, acest proiect are prioritate maximă, căci în România nu există în acest moment niciun manual liber destinat începătorilor în GNU/Linux. De aceea, Ceata cere ajutorul tuturor celor care susțin programele libere și educația să facă donații și să aducă contribuții pe conținut.

Echipa își propune ca actualizarea variantei în engleză, traducerea în română și revizia tehnică să dureze 3 luni, urmând ca marea lansare să aibă loc în luna iunie.

Ca să se asigure că această carte va fi folosită, Ceata îi va invita pe profesorii colaboratori la proiectele educaționale derulate de comunitate de-a lungul timpului să studieze manualul și, eventual, să îl recomande elevilor și studenților, care îl vor putea precomanda în curând.

După lansarea din iunie, Ceata își propune să organizeze o școală de vară de predare după manual, sub forma unui proiect pilot. La această școală de vară sunt așteptați să se înscrie în special elevii și studenții care urmează un liceu sau o facultate în care se folosește GNU/Linux.

Editurile interesate vor avea timp să tipărească manualul (eventual forme modificate ale acestuia), pe care profesorii îl vor putea studia în varianta electronică încă din vară. Astfel, la începutul anului școlar, elevii și studenții vor putea cumpăra manualele deja tipărite.

Acesta nu este doar un proiect de traducere, ci și de completare și aducere la zi a versiunii în limba engleză. Echipa din cadrul comunității Ceata va intra în curând în grupul din FTA care se ocupă de materialele academiei și va colabora cu membrii acestuia pentru redactarea unei noi versiuni a manualului „GNU/Linux Basic”.

Din prima săptămână în care a devenit membru al comunității, Victor s-a arătat foarte determinat să contribuie la acest nou proiect și explică care este planul său: „Mă ofer să contribui cu o actualizare în ceea ce privește sistemul Debian (trecerea de la 4.0 la 6.0+ este destul de semnificativă), conform metodologiei propuse de conducătorul proiectului.”

Sorin, un alt membru dedicat proiectului, a tradus deja prefața și partea introductivă a manualului și a creat un depozit de Git pentru contribuitori, folosind infrastructura proiectului Arcada, proiect pe care îl conduce. Acesta poate fi clonat cu comanda:

git clone https://git.cartea-libera.org/fta-m2b-glbasic.git

În cazul în care apar erori datorită certificatului SSL, se poate folosi comanda:

GIT_SSL_NO_VERIFY=true git clone https://git.cartea-libera.org/fta-m2b-glbasic.git

Mai multe informații despre contribuțiile prin Git pot fi găsite în pagina de manual.

Vrei să afli cum poți contribui la acest proiect? Pentru început, poți promova acest articol, realiza donații către Ceata și contribui la actualizarea, traducerea sau revizia acestui manual liber! Nu ezita să contactezi echipa de contribuitori, scriind un comentariu în subsolul acestui articolul sau la adresa traduceri@liste.fii-liber.ro.