Tutoriale

Încă o distribuție complet liberă: Parabola GNU/Linux!

Parabola GNU/Linux-libre s-a alăturat listei distribuțiilor GNU/Linux complet libere a Fundației pentru Programe Libere (FSF). Din această listă mai fac parte încă opt distribuții ce urmează ghidul distribsistemelor de operare libere întreținut de fundație și care specifică că aceste sisteme conțin și recomandă utilizatorilor doar programe libere.

Cum să facem postere demotivaționale cu GIMP

Posterele demotivaționale sunt o variantă mai cinică și, poate uneori amuzantă, a posterelor motivaționale, ele conținând de obicei o fotografie și niște text, compus dintr-un titlu ce intrigă privitorul și un subtitlu care livrează gluma, să zicem cam așa:

postere demotivationale

 

Coduri de bare QR cu programe libere

Codurile QR sunt coduri de bare matriceale (bidimensionale) ce pot fi citite de dispozitive speciale sau de telefoane mobile, constau într-un aranjament de blocuri negre așezat într-un pătrat alb și încapsulează ca informație text, adrese (URL) sau orice alt tip de date. În principiu arată așa:

coduri qr

 

Desenăm elemente pentru hărți RPG cu Inkscape

map elementsHai să ne lăsăm mintea să zburde puțin pe tărâmuri fantastice și să încercăm azi să învățăm să desenăm cu Inkscape niște clădiri care ar putea fi folosite pentru un joc pe roluri (RPG) cu temă fantastică, să mergem în lumea vitejilor, a zânelor, vrăjitoarelor și dragonilor.

Ce voi prezenta în continuare nu este strict un tutorial, cred că i-am putea spune și "cum se fabrică" pentru că este descrierea procesului pe care l-am folosit eu la crearea unui set de asemenea elemente. Sunt multe căi alternative pe care puteți ajunge la un rezultat asemănător și vă rog să experimentați pe cont propriu, de exemplu conturul poate fi desenat cu unealta pentru caligrafie, simplificarea nodurilor se poate face automat, umplerea spațiilor libere se poate face și ea cu o unealtă automată (paint bucket) sau pentru colorare puteți folosi culori simple în loc de gradienți.

MINIX 3 în VirtualBox pe Fedora 13

 

MINIX este un sistem de operare liber din familia UNIX, cu o arhitectură de micronucleu, folosit în scop academic.

Acesta poate fi instalat ușor ca mașină virtuală în VirtualBox 3.2, pe Fedora 13.

Dacă vrei să-l testezi, poți urma pașii de mai jos: 

Împachetarea unui program pentru Fedora - Gnocky

Gnocky este o aplicație grafică liberă integrată bine în GNOME, cu care poți trimite SMS de pe calculator. În spate, Gnocky folosește biblioteca liberă gnokii.

Dacă poza de mai jos te convinge să încerci Gnocky, poți afla dintr-un articol anterior cum îl poți configura.

Să desenăm o rachetuță cu Inkscape

Introducere

rachetuta cu inkscapeDacă vă era dor să mai desenăm împreună ceva amuzant și cu ocazia asta să mai învățăm și câte ceva despre crearea graficii vectoriale cu Inkscape, vă propun acum să ne jucăm cu o rachetuță. Scopul este să producem ceva ca această imagine, nu foarte realist dar ușor de recunoscut ca fiind o rachetă și cel mai important, să fie (sper) amuzant și ușor de făcut chiar și de cineva care folosește Inkscape pentru prima dată.

Cum să contribui la programe libere

Pentru că nu am reușit încă să mă descurc bine cu Gnus din Emacs, de câteva luni folosesc pragmatic RoundCube Webmail pentru contul meu @fii-liber.ro, pe care l-am găsit instalat de Andrei Nistor (codertux).

Utilitatea programului

Nu îmi pot citi corespondențele când nu sunt conectat la Internet, nu îmi pot folosi editorul preferat să răspund dar măcar nu trebuie să aștept să se încarce toată pagina pentru a-mi organiza căsuța poștală. RoundCube, spre deosebire de SquirrelMail, are o interfață prietenoasă ce folosește AJAX, ca Gmail și Yahoo! Mail (după cum știm, proprietare, țțțîî!).

Trimite SMS de pe calculator

Fiind interesat să scriu o aplicație cu care să trimit ușor notificări SMS de pe calculatorul meu către telefoanele voinicilor (la cererea lor :-D) implicați într-o activitate, am descoperit programul liber Gnokii, care poate comunica cu telefonul meu prin protocolul standard Bluetooth și trimite SMS folosind comenzi AT extinse . 

Carcalaci Pac-Man cu Inkscape

Azi ne vom amuza puțin folosind programul pentru grafică vectorială Inkscape pentru a desena niște personaje amuzante, asemănătoare cu inamicii, numiți "stafii" ("ghosts") din celebrul joc clasic Pac-Man.

Procesul este destul de ușor, începe cu puțină editare de noduri care este, de fapt, cea mai grea parte și apoi continuă cu elipse, gradienți și ceva „blur” (neclaritate).