În perioada 5-6 februarie a avut loc la Bruxelles unul dintre cele mai mari evenimente libere și necomerciale din Europa: FOSDEM. Scopul acestui eveniment este să ofere dezvoltatorilor și comunităților pentru programe libere și cu sursă deschisă un loc de întâlnire unde pot intra în contact cu alți dezvoltatori, se pot informa cu privire la ultimele noutăți din domeniu, pot participa la numeroase prezentări interesante ținute de membrii ai comunităților și pentru a promova dezvoltarea și beneficiile acestor soluții.
În acest an, România a fost reprezentată puternic de membri ai mai multor comunități românești pentru programe libere și cu sursă deschisă. Am luat legătura cu câțiva reprezentanți ai comunităților care au participat la conferința FOSDEM de anul acesta și au acceptat să răspundă la câteva întrebări: Nicu Buculei de la Fedora România, Ana Barbu de la Yate, Tibi Turbureanu de la Ceata, Alex Juncu de la ROSEdu și Bodgan Gâza, dezvoltator în cadrul RubySoC.
1. Ce reprezintă pentru voi FOSDEM?
Nicu Buculei: Este în primul rând o ocazie de a întâlni oameni: colegi apropiați cu care lucrezi zi de zi, colegi din alte proiecte cu care ai ocazia să interacționezi foarte rar sau chiar necunoscuți, este un loc ideal pentru a-ți face noi contacte.
Ana Barbu: Pentru mine, Ana, ca unul dintre cei mai noi membri ai echipei NullTeam, FOSDEM 2011 a fost un bun prilej de a lua legatura cu oamenii interesați de programele libere și de a face cunoscute proiectele la care lucrăm, în speță Freesentral și YateClient. Prezentările ținute acolo chiar asta își propun să facă: popularizarea proiectelor libere de către cei care le dezvoltă și să încurajeze participarea în cadrul lor a cât mai multor oameni interesați. Deci din toate punctele de vedere, FOSDEM 2011 a fost o experiență de învățare și evoluție atât profesională, cât și personală - e ceva deosebit de motivant să faci parte dintr-un eveniment care atrage anual în jur de 4000-5000 de oameni.
Tibi Turbureanu: FOSDEM este cel mai important eveniment din Europa la care schimb idei în mod direct, leg prietenii și discut colaborări cu alți dezvoltatori de programe libere. De asemenea, aflu informații despre evoluția unor proiecte libere cunoscute, mai puțin cunoscute sau chiar noi și despre cum pot contribui la cele care mă interesează.
Alex Juncu: FOSDEM a fost o ocazie pentru noi, ROSEdu, să ieșim "în lume" și să vedem cum văd alți oameni Open Source-ul. A fost mult mai mult fun decât business și, per total, a fost o excursie foarte frumoasă.
Bodgan Gâza: Pentru mine FOSDEM înseamnă cea mai mare întâlnire a celor care lucrează pentru softuri open-source. Înseamnă locul unde o dată pe an toată lumea din comunitate se strânge și vorbește despre ce se întâmplă în acest moment în lumea open-source - și, de asemenea, cea mai mare conferință la care am participat până acum.
2. Ce comunități ați reprezentat?
Nicu Buculei: Eu am fost acolo ca parte a comunității Fedora și cea mai mare parte a timpului l-am petrecut la acest stand.
Ana Barbu: Comunitatea Yate.
Tibi Turbureanu: Nu am mers cu gândul să reprezint oficial comunitatea de arte și tehnologii libere Ceata, dar am purtat discuții interesante cu potențiali contribuitori la proiecte actuale și viitoare din cadrul acesteia.
Alex Juncu: ROSEdu.
Bodgan Gâza: Nu am reprezentat o comunitate anume, am venit să cunosc cât mai multă lume și să aflu cât mai multe despre data analytics - un domeniu în care încerc să mă specializez și în care urmează să-mi scriu lucrarea de licență.
3. Ce v-a plăcut cel mai mult?
Nicu Buculei: Berea Din punctul meu de vedere, FOSDEM este, în primul rând, un eveniment social care aduce la un loc câteva mii de oameni implicați în programele libere și cu sursă deschisă, dându-le ocazia să interacționeze atât în cele două zile ale conferinței cât și la alte evenimente care au loc în jurul acesteia.
Ana Barbu: Entuziasmul și atmosfera efervescentă din cadrul FOSDEM. E îmbucurător să vezi lumea interesată de proiectele libere, să fii acolo unde se scrie (o părticică de) istorie și să realizezi că lucrurile chiar se întamplă în cadrul comunităților de dezvoltatori. Pe langă asta, calculatoarele chiar au părut să fie un metalimbaj comun pentru toți cei întâlniți acolo, indiferent de apartenența națională. Americani, belgieni, britanici, români, suedezi, francezi, marocani - cu toții colaborând sau contrazicându-se elegant pe marginea limbajelor sau compilatoarelor preferate, un fel de non-Babel până la urmă .
Tibi Turbureanu: Am fost plăcut impresionat să îmi regăsesc o fostă colegă de liceu la FOSDEM, care venise să-l susțină pe prietenul ei la o prezentare despre Java. I-am reîntâlnit la conferință și pe alți cunoscuți despre care nu știam că sunt implicați în comunitățile de programe libere, ceea ce mă face să cred că succesul mișcării de eliberare a programelor este în continuă creștere .
Alex Juncu: Probabil diversitatea conferinței. Au fost foarte multe prezentări, foarte multe comunități, foarte multe domenii. Dinamica evenimentului a fost una destul de mare și totul se petrecea destul de rapid și te grăbeai să mergi dintr-o sală în alta până să ajungi la prezentarea care te interesa.
Bodgan Gâza: Totul a fost destul de bine organizat, mulți voluntari au lucrat 24/7 pentru ca toată lumea să se simtă bine. Fiecare sală era foarte bine localizată atât prin semne cât și pe hartă. Internetul wireless a mers excelent iar discuțiile ce se formau în jurul standurilor/sălilor au fost destul de interesante.
4. Ce v-a displăcut?
Nicu Buculei: Timpul a fost foarte scurt, nu am putut participa la toate acțiunile la care mi-ar fi plăcut, unele dintre ele s-au întâmplat în paralel.
Ana Barbu: Faptul că nu am reușit să asistăm la mai multe prezentări și că ziua are doar 24 de ore, asta coroborat cu o prea mare varietate de beri belgiene .
Tibi Turbureanu: Nu mi-a plăcut că a trebuit să aleg între prezentări foarte interesante care se desfășurau în același timp în săli diferite și că prezentarea sistemului MeeGo pentru telefoane mobile a conținut foarte puține detalii tehnice în favoarea listării restricțiilor de folosire a mărcii înregistrate de Fundația Linux.
Alex Juncu: Aglomerația... erau mult prea multe persoane pentru locul unde s-a desfășurat.
Bodgan Gâza: Unele săli au fost arhi-pline - de abia se putea respira. Tind să cred că se puteau găsi amfiteatre mult mai mari pentru toate track-urile ce au avut loc în paralel. De asemenea, nu toți speaker-ii au fost la același nivel - pe un singur track se putea vedea clar cine a venit să prezinte ceva interesant și cine doar a vrut să puncteze o prezentare în cadrul FOSDEM.
5. Dintre prezentări, care v-a atras cel mai mult atenția și de ce?
Nicu Buculei: Am fost în majoritatea timpului la standul Fedora unde am făcut fotografii și am relatat în direct pe blog despre eveniment, nu am prea avut timp să asist la prezentări dar aș putea remarca "Distribution collaboration manifesto" la care au participat reprezentanți ai Debian, Fedora și SUSE.
Ana Barbu: După cum îmi manifestam și regretul la întrebarea anterioară, am văzut doar câteva prezentări, majoritatea Lightning talks (durata maximă: 15 minute, foarte concentrate). Dintre acestea, mi-a plăcut proiectul Seeks pentru că mi se pare că răspunde unei nevoi neadresate până acum de nimeni - adunarea feedback-ului diverselor căutări realizate pe internet și gruparea lor pe conținut, grupuri, locații, preferințe ale utilizatorilor. Vreau să mă implic în acest proiect, deocamdată încă studiez să văd cum aș putea contribui mai eficient.
Tibi Turbureanu: Sunt mai multe prezentări care mi-au plăcut în mod deosebit la FOSDEM. Am aflat cum pot trimite contribuții la nucleul Linux pentru a-mi crește șansele să fie integrate în ramura principală, că pot programa dinamic aplicații pentru Internet în limbajul Scheme folosind GNU Guile, că RailsAdmin, un motor dezvoltat de prietenul meu Bogdan Gâza, generează automat interfețe de administrare pentru proiectele Rails, că noul Enlightenment 17 este un manager de ferestre modularizat și eficient în consumul de resurse, că există Seeks, un motor de căutare liber cu arhitectură descentralizată, că există iRail, un agregator liber de informații despre cursele de transport în comun și că există metode de a te proteja împotriva atacurilor care citesc cheile de criptare rămase în RAM după oprirea alimentării electrice.
Alex Juncu: Multe au fost interesante dar printe cele de succes a fost cea de la final, despre "What goes wrong in Kernel Development". O prezentare despre HTML5 a fost foarte căutată. Cea despre LLVM și cea despre GO au fost destul de interesante, la fel și una despre Community Anti-patterns.
Bodgan Gâza: În prima zi am urmărit track-ul de data analytics, prezentarea în care, în cadrul unei licențe de master, niște studenți francezi au reușit să parseze și să analizeze (folosind NLP - natural language processing) toate informațiile de pe wikileaks, creând astfel o hartă în care cuvintele cheie din aceleași articole erau cât mai apropiate, astfel formându-se o vizualizare foarte interesantă a informațiilor de pe wikileaks (de ex. putere nucleară se află foarte aproape lângă dezvoltare economică).
6. Ați avut vreo prezentare? Despre ce a fost?
Nicu Buculei: Nu.
Ana Barbu: Am avut chiar două, câte una în fiecare zi de FOSDEM, ținute de colega mea, Diana. Cea de sâmbătă a fost în sala rezervată discuțiilor de Jabber și XMPP, cea de-a doua prezentare a fost la finalul celei de-a doua zi de FOSDEM în sala "Open Source Telephony". Prezentările au fost despre două dintre cele mai recente proiecte ale noastre, YateClient și Freesentral. Am să vă spun câteva cuvinte despre ele. YateClient este un softphone și un instant messenger ce funcționează conform protocolului jabber/XMPP și îți poți folosi contul de Google Talk, de Facebook, cu multe facilități foarte interesante (de exemplu arhiva locală de mesaje și posibilitate de căutare în ea). Freesentral este o interfață grafică deosebit de prietenoasă care ajută utilizatorul să își configureze centrala proprie, cu Yate ca server de telefonie.
Tibi Turbureanu: Eu nu am prezentat nimic anul acesta.
Alex Juncu: Din păcate, nu .
Bodgan Gâza: Am avut un lightning talk a doua zi, dimineața, despre proiectul meu din cadrul Ruby Summer of Code 2010 - Rails Admin. Prezentarea se poate găsi aici: http://voinici.fii-liber.ro/~bogdan/railsadmin_fosdem2011.pdf.
7. Ați venit în Belgia special pentru FOSDEM sau ați participat și la alte evenimente?
Nicu Buculei: Am mers special pentru FOSDEM dar am participat și la alte două evenimente conexe, Fedora Activity Day în vinerea de dinainte, care a fost o întâlnire a ambasadorilor Fedora din Europa și o cină a proiectului Create în seara ultimei zile unde s-a discutat despre conferința Libre Graphics Meeting ce va avea loc în mai, la Montreal. A fost de asemenea și o ocazie de a revedea Bruxelles.
Ana Barbu: Corelat cu FOSDEM-ul, dar începând de pe 4 și sfârșindu-se pe 7 februarie, a fost al zecelea summit XMPP în sediul CISCO la care, de asemenea, am participat. Organizatorul acestuia este fundația de standarde XMPP (pe scurt XSF - XMPP Standards Foundation), o organizație independentă, non-profit, a cărei primă misiune este să definească protocoale open de comunicații în timp real, instant messaging și prezență. Pe langă faptul că a fost mult mai interesant decât poate suna, am ajuns pentru câteva zile în sediul Cisco din Diegem, un oraș de lângă Bruxelles - lucru de neimaginat pentru mine în urmă cu șase luni, de exemplu.
Tibi Turbureanu: Am venit în Belgia special pentru FOSDEM, dar am participat și la un eveniment de socializare cu câțiva români din comunitatea locală RomBel.
Alex Juncu: FOSDEM a fost principalul motiv pentru care eram acolo, dar am profitat de ocazie pentru a transforma deplasarea într-o Excursie ROSEdu în care să ne distrăm ca grup.
Bodgan Gâza: Am venit în Belgia special pentru Fosdem. Este un eveniment al comunității ce nu trebuie ratat.
8. Veți mai participa la evenimentele FOSDEM? Dacă nu, de ce?
Nicu Buculei: Da, este a doua oară când mă duc, mi-a plăcut și vreau să repet experiența.
Ana Barbu: Cu siguranță că da și asta se leagă, în primul rând de răspunsul dat la întrebarea anterioară. Având în vedere că a fost prima mea participare la FOSDEM, sunt probabil oricum mai entuziastă și nu am reușit să văd prea multe părți negative. În concluzie, abia aștept să văd dacă voi avea critici constructive la anul!
Tibi Turbureanu: Este a doua oară când particip la FOSDEM și este o experiență utilă. Dacă programul va fi cel puțin la fel de interesant ca anul acesta și nu va interveni o urgență, voi participa mai mult ca sigur la ediția din 2012.
Alex Juncu: Probabil că da, deși nu știu dacă va fi ceva diferit. Dacă se desfășoară în alt oraș, aprope sigur că vom mai merge.
Bodgan Gâza: Sper să particip în fiecare an de acum încolo. Atmosfera conferinței cred că este unică - iar informațiile culese/oamenii întâlniți sunt lucrul cel mai important într-o astfel de întâlnire.
8. Ce le recomandați celor care doresc să participe la următoarele evenimente FOSDEM?
Nicu Buculei: Să se antreneze înainte . Am vazut unii participați care au avut dificultăți în a participa la părți ale conferinței pentru că nu s-au descurcat cu berea belgiana .
Ana Barbu: Să se pregătească să întâlnească oameni entuziaști, gata să se implice și să dezvolte proiectele libere, al căror aport e de neprețuit - FOSDEM chiar merită!
Tibi Turbureanu: Celor care doresc să participe la FOSDEM le recomand să-și cumpere biletele de avion cu două-trei luni înainte pentru că au prețuri accesibile (de la 30 EUR dus-întors) .
Alex Juncu: Cei care sunt implicați mai intens în ceea ce înseamnă Open Source, ar trebui măcar o dată să vină să vadă despre ce este vorba.
Bodgan Gâza: Le recomand să se gândească din timp ce prezentări vor să vadă și să încerce să cunoască cât mai multă lume - probabil cel mai important lucru în această întâlnire a comunității. Dacă au despre ce vorbi, le recomand să încerce să vorbească pe track-urile principale, nu doar la lightning talks.
Comentarii recente