Ce este Diaspora?
Diaspora este o rețea de socializare. Dar nu este doar o altă rețea de socializare. În comparație cu rețelele sociale cunoscute, Diaspora este o rețea descentralizată, care respectă libertatea și intimitatea utilizatorilor săi. Prin urmare, Diaspora a fost concepută să ofere o libertate socială.
De cine este dezvoltată Diaspora?
În comparație cu rețelele Facebook și Google+, care sunt bazate pe tehnologii nelibere controlate de proprietari, rețeaua Diaspora funcționează cu tehnologii complet libere dezvoltate de o comunitate globală de contribuitori, atât de programatori entuziaști, cât și de oameni din alte domenii (grafică, traduceri etc.). Rețeaua Diaspora nu aparține nici unei companii și se află în controlul membrilor săi care o creează și utilizează.
Ce este o rețea socială descentralizată
Rețelele de socializare descentralizate, din care face parte și Diaspora, permit utilizatorilor să se conecteze și să comunice în mod direct unii cu ceilalți fără intermediari, pentru că programele care fac comunicarea se află doar pe calculatoarele (sau serverele) controlate de utilizatori. Spre exemplu, oricine poate instala Diaspora pe serverul personal și se poate conecta de acolo la rețea (cu alți utilizatori de pe alte servere). Deoarece nu există un intermediar ca în cazul rețelelor centralizate, nimeni nu va putea să sisteze, filtreze sau controleze comunicarea dintre utilizatori.
În contrast, rețele de socializare centralizate ca Facebook și Google+ sunt rulate pe serverele unor companii. Acest fapt asigură proprietarilor controlul nu doar asupra modului de funcționare a rețelei, dar și asupra utilizatorilor din rețea. Toate datele încărcate și generate de utilizatori, începând de la informații personale și terminând cu mesaje, sunt stocate pe serverele companiilor care pot face orice doresc cu ele, le pot sistematiza și folosi în diferite scopuri, inclusiv să le vândă unor companii de publicitate sau agenții guvernamentale. Pe lângă acestea, rețeaua Facebook, de exemplu, folosește metode și sisteme de urmărire care sunt capabile să monitorizeze navigarea utilizatorilor pe Internet, chiar și atunci când utilizatorii nu sunt autentificați în rețea. Și aceste date personale pot fi oferite (sau vândute) unor terți.
Cum puteți adera la Diaspora
Pentru că Diaspora este o rețea descentralizată, nu există un nod central unde vă puteți înregistra. Există deja o mulțime de servere numite „capsule” (eng. „pods”) rulate de indivizi, comunități, organizații sau chiar companii. Este de ajuns să alegeți care din aceste capsule vă place mai mult și să vă creați un cont la ea. Aceasta este cea mai simplă metodă. Evident, cea mai sigură metodă este să rulați Diaspora pe severul personal și să vă conectați de pe acesta la rețea, astfel beneficiind de cel mai înalt grad de confidențialitate a datelor personale. Totuși, acum este puțin mai complicat să instalați singuri Diaspora dacă nu aveți experiență (de fapt, puteți să cereți ajutorul unui prieten mai priceput la administrare). De aceea, recomandăm prima metodă utilizatorilor neexperimentați (vedeți mai jos).
Alegeți o capsulă la care să vă înregistrați
Criteriile de alegere a capsulei (eng. „pod”) sunt diferite. De exemplu, este mai bine să vă creați contul pe un server mai aproape de regiunea în care locuiți sau un server în care aveți mai multă încredere. Pentru moment vă recomandăm următoarele capsule:
La podupti.me veți găsi o listă mai mare de capsule rulate în diferite țări și având diferite criterii tehnice, puteți alege care vă place mai mult. Capsulele sunt rulate și controlate de oameni sau comunități care nu au nimic în comun (spre exemplu, diasp.org și diasp.eu). Odată ce v-ați înregistrat la o capsulă, vă veți putea conecta la rețea și veți putea comunica oricând cu oricine, inclusiv cu cei din alte capsule – nu degeaba se numește rețea descentralizată.
Pentru mai multe informații și asistență în folosirea rețelei Diaspora, vizitați diasporaproject.org.
Ce puteți face în rețeaua Diaspora
Vă puteți conecta cu prietenii, adăugând prieteni în lista de contacte. Fiecărui utilizator din Diaspora îi este asociată o adresă. Spre exemplu, dacă vă aflați pe capsula diasp.eu veți avea o adresă , după care prietenii vă pot găsi, chiar dacă se află pe alte capsule.
Aveți posibilitatea de a scri mesaje. În comparație cu Facebook, mesajele pot fi lungi, iar textul poate fi formatat utilizându-se un limbaj numit Markdown, al cărui sintaxă este de-a dreptul banală și cât se poate de intuitivă. Vedeți în imaginea de mai jos cum arată un mesaj formatat în Diaspora. Comentariile la mesaje de asemenea pot fi formatate.
După cum puteți observa din imagine, Diaspora ne oferă și posibilitatea să folosim etichete în mesaje pentru a le putea clasifica, ceea ce nu veți putea face în Facebook. Pe lângă faptul că putem filtra afișarea mesajelor după o anumită etichetă, ne putem abona la e etichetă sau mai multe, pentru a vedea ce se publică în ele, spre exemplu, în etichetele #diaspora sau #programelibere. Datorită acestui fapt, chiar dacă sunteți recent înregistrați și nu aveți încă niciun prieten în lista de contacte, puteți căuta etichete și vă puteți abona la câte doriți pentru a vedea ce publică alți utilizatori în aceste etichete și respectiv găsi utilizatori cu care aveți aceleași interese.
Un lucru minunat pe care Diaspora ni-l oferă sunt așa numitele „aspecte”. Lista de contacte poate fi clasificată după aspecte, pe care le puteți crea singuri. Aceasta vă poate oferi să deconectați temporar unele aspecte pentru a vedea doar mesajele publicate de oamenii care se află în aspectele care vă interesează. Mai mult decât atât, atunci când publicați un mesaj, îl puteți publica doar pentru anumite aspecte (anumiți prieteni) sau pentru toate aspectele, sau publica chiar în pagina publică, unde mesajele pot fi văzute și de cei care nu sunt înregistrați pe Diaspora.
Evident că în Diaspora aveți posibilitatea de a face „Like”, „Reshare” și multe altele. Totuși trebuie să luăm în calcul că proiectul Diaspora se află încă în stadiul „Alpha”, iar la acest început de an se plănuiește lansarea versiunii „Beta”. Chiar și asa, Diaspora deja oferă multe posibiltăți și este destul de stabil pentru utilizare și pentru a scăpa de rețele centralizate și nelibere.
Aderă la Diaspora! Aderă la mișcarea pentru libertate!
Comentarii recente