De ce dispozitivul tău nu suportă GNU/Linux

Multă lume se întreabă care este problema driverelor pentru sistemul de operare GNU/Linux. Acest sistem de operare liber este deseori blamat pe nedrept atunci când vine vorba de dispozitive care nu funcționează pe el. Prin acest articol doresc să-mi expun părerea cu privire la această problemă.

Producătorii de dispozitive nu doresc să aveți prea multă libertate

Dispozitive restricționate. Probabil asta ar fi caracteristica cea mai corectă pentru un dispozitiv care nu funcționează sub sistemul de operare GNU/Linux. Mulți producători nu fac publice specificațiile dispozitivelor pe care le produc astfel încât comunitatea pentru programe libere sau oricine altcineva nu va putea realiza un driver liber pentru acesta. Iată care este motivul adevărat de ce unele componente nu funcționează pe sistemul de operare GNU/Linux.

Producătorii nu publică specificația dispozitivului din mai multe motive. Ei doresc să dețină monopolul sau sunt motivați de alte aspecte, cum ar fi presiunea sau oferta unor companii de programe proprietare care doresc să dețină monopolul. Cooperarea dintre producătorii de dispozitive și dezvoltatorii de programe proprietare face ca aceste dispozitive să funcționeze doar pe platformele proprietare pe care le realizează. Producătorii de hardware și dezvoltatorii de programe proprietare nu doresc să aveți prea multă libertate în a alege ce platformă să folosiți, fiind astfel nevoiți să folosiți doar produsele pe care le oferă ei. Unii numesc asta dirijarea cu pieței. Noi, în comunitatea pentru programe libere, numim această tactică nerespectarea libertăților utilizatorilor de calculatoare.

Uneori aceste dispozitive restricționate mai sunt numite și nelibere, avându-se în vedere că ele necesită drivere proprietare ca să funcționeze.

Cumpărați doar calculatoare ce funcționează cu programe libere

Foarte des atunci când se cumpără un calculator care conține în el o mulțime de componente ce depind de drivere nelibere (cu un sistem de operare proprietar preinstalat) și se încearcă trecerea la GNU/Linux, utilizatorii întâlnesc probleme cu driverele. Utilizatorii își crează o impresie eronată precum GNU/Linux este rău și alte sisteme de operare proprietare sunt mai bune etc. Ca să evitați această problemă și confuzie, procedați invers. Cumpărați un calculator ce conține componente care funcționează cu programe libere. Având un astfel de calculator, veți fi în stare să instalați pe el sisteme de operare libere și nu veți fi blocat doar pe o singură plaformă proprietară.

Evident, nu toți pot cunoaște ce componente funcționează cu programe libere. Mai jos vom da o listă de legături unde veți putea găsi informații despre ce dispozitive funcționează cu GNU/Linux.

  • http://h-node.com – Este un sait a cărui intenție este să creeze o bază de date cu dispozitive ce funcționează cu programe libere. De asemenea, aici le puteți găsi și pe cele care funcționează doar cu drivere proprietare, ca să le evitați.
  • http://www.fsf.org/resources/hw – O listă de componente ce funcționează pe GNU/Linux, creată de Fundația pentru Programe Libere.

Calculatoarele portabile

Este aceeași problemă. Mulți producători crează un portabil care va funcționa (sau este destinat să funcționeze) doar cu un sistem de operare proprietar. Cumpărând un astfel de calculator veți fi nevoiți să folosiți doar un anumit sistem de operare - unul proprietar. Totuși există producători cărora le pasă de libertatea utilizatorilor și produc sisteme care funcționează 100% cu programe libere și vin cu un sistem de operare complet liber preinstalat. Unul dintre acestea se numește Lemote Yeeloong și-l puteți cumpăra la freedomincluded.com, dacă doriți să susțineți efortul Fundației pentru Programe Libere sau direct de la producător sau furnizori.

Realitatea este că astăzi foarte puțini producători fac publică specificația dispozitivelor pe care le produc. Dacă vom refuza să cumpărăm dispozitivele restricționate, vom determina producătorii să-și schimbe tactica lor și vom încuraja producătorii ca Lemote.

Cu toate acestea, GNU/Linux rulează pe majoritatea calculatoarelor de azi

Datorită efortului comunității pentru programe libere, inginerilor, programatorilor care sunt dedicați cauzei libertății programelor, multe dispozitive funcționează pe sistemul de operare GNU/Linux chiar dacă producătorii nu oferă specificația lor. Multe drivere libere pentru aceste componente sunt realizate folosindu-se așa-numita „ingineria inversă”*. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți un calculator cu componente nerestricționate sau pentru care au fost deja realizate drivere libere.

*Dar să nu credem că „ingineria inversă” rezolvă problema. Este greu să realizezi un driver (și să-l menții) pentru un dispozitiv fară specificație, iar deseori nu toate funcțiile dispozitivului pot fi implementate. Opțiunea corectă este să determinăm producătorii să publice specificația.

Cea mai simplă metodă pentru a alege un calculator sau dispozitiv ce va funcționa cu programe libere

Dacă doriți să mergeți la magazin și să cumpărați un calculator, un dispozitiv sau portabil ce va funcționa cu programe libere, există o metodă simplă pentru a verifica. Evident, ar fi bine să vă adresați unui specialist care să vă facă o configurație bună. Asta ar fi metoda cea mai corectă, însă dacă nu aveți la cine să vă adresați, folosiți această metodă.

Alegeți un sistem de operare complet liber, o distribuție GNU/Linux complet liberă, spre exemplu, Trisquel. Mai jos voi explica de ce această distribuție este mai bună pentru acest scop.

După ce calculatorul este gata de testare, luați un disc cu Trisquel și rulați sistemul de operarte direct de pe disc. După ce s-a încărcat sistemul de operare, testați sunetul, placa video (Acelerare 3D, efecte), placa wireless, imprimanta, scanerul, camera web, etc. Este o testare simplă pe care o poate face orice utilizator. Spre exemplu, dacă imprimanta sau camera web nu funcționează, rugați să fie înlocuite cu altele. Astfel, dacă totul va merge pe distribuția Trisquel, veți fi sigur că acest calculator va rula practic orice altă distribuție GNU/Linux. Pentru a alege un portabil procedura este similară.

Aceast lucru îl puteți face și cu distribuții mai cunoscute, cum ar fi Ubuntu. Problema este că Ubuntu și alte distribuții conțin părți nelibere și nu veți ști exact dacă ați luat un calculator ce funcționează doar cu programe liebre.

Driverele proprietare

Aici voi încerca să explic de ce ar trebui să evităm driverele proprietare. Unii producători totuși crează drivere pentru GNU/Linux, însă acestea sunt nelibere. Driverele nelibere nu pot fi menținute de comunitatea pentru programe libere. Dacă driverul conține erori și cum codul lor este cunoscut doar de producători, va trebui să așteptați până când acest producător va înlătura eroarea. Acest fapt mărește perioada de eliminare a erorilor care durează de obicei mai mult decât eliminarea unor erori dintr-un driver liber menținut de comunitate. Foarte des producătorii abandonează suportul sau își schimbă politica (din motive de profit) referitor la suportul oferit pentru o platformă sau alta.

Cu părere de rău, multe distribuții GNU/Linux încurajează utilizatorii să instaleze drivere proprietare pentru harware-ul restricționat, însă soluția cea mai bună este să alegem din start un calculator ce suportă programe libere și să folosim o distribuție complet liberă. Procedând astfel, veți ajuta comunitatea pentru programe libere în a determina producătorii să ne respecte libertățile, oferind dispozitive cu specificație pentru care pot fi create, independent de producători, drivere libere și pot fi menținute. În fine, veți încuraja producătorii de dispozitive cu specificații publice.

Referințe

  • The road to hardware free from restrictions: How hardware vendors can help the free software community
  • Hardware we all want: FSF announces criteria for hardware endorsement program
  • Libre Planet: Hardware endorsement criteria
  • Linux kernel and non-free software
  • Linux-libre – a project to maintain and publish 100% free distributions of Linux kernel
  • Debian 6.0 Squeeze to be released with completely free Linux Kernel
  • The FSF list of completely free GNU/Linux distributions
  • Wikipedia: binary blobs
  • Stallman discusses Free Software and GPLv3
  • The dangers of tivoization and the GPLv3
  • Digital Restrictions Management

Comentarii

Din cite stiu eu, pentru Linux exista mai multe drivere disponibile decit pentru GNU (Hurd?), poate ca e o idee mai buna pentru cine vrea hardware support sa foloseasca Linux.