Conversează liber în rețeaua descentralizată XMPP/Jabber

Conform ultimei estimări anuale a agenției CIA, România are o populație de aprox. 22 de milioane de cetățeni. Din aceștia, 46% sau 10,1 milioane de români au acces la Internet, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene în iulie 2011. Tot anul acesta, directorul de vânzări al corporației Yahoo! a anunțat că în România sunt 8,2 milioane de utilizatori Yahoo! Considerând aceste date valide, 81% din românii care se conectează la Internet folosesc serviciul de mesagerie instantanee al Yahoo!

De ce așa de mulți români folosesc mesagerul Yahoo! și nu cel inclus de Microsoft în Windows, deși Microsoft are monopol pe piața de sisteme de operare din România? Probabil din același motiv pentru care Mozilla Firefox este din 2009 cel mai popular navigator din România (40%), întrecând Internet Explorer inclus de Microsoft în Windows și pentru care Google Chrome câștigă din ce în ce mai mulți utilizatori români (25%), aproape atingând cota de piață a Micorosft Internet Explorer din septembrie 2011 (27%).

Românii adoră alternativele și sunt în continuă căutare de programe de calcultator mai simple, mai intuitive, cu viteze mai mari de acces etc.

Deschiderea românilor către alternative (deocamdată doar pe principii de performanță, nu și etice) i-ar putea determina să încerce un mod diferit de a comunica în timp real pe Internet. Acesta este protocolul XMPP creat în 1999 de comunitatea internațională Jabber și publicat ca standard deschis.

XMPP tradus în română înseamnă Protocolul Extensibil de Mesagerie și Prezență și se bazează pe un limbaj standard de marcare foarte utilizat pe Internet, XML. XMPP a fost gândit să permită interconectarea oricăror distribuitori de servicii XMPP, ceea ce înseamnă că rețeaua XMPP este descentralizată (citește articolul despre rețele descentralizate) și tu poți discuta fără probleme cu prietenii tăi conectați la alt server, personal sau al unei companii, de exemplu.

Dar de ce este important ca membrii rețelei să-și poată alege serverele la care se conectează? Pentru a împiedica apariția monopolui unei companii (deținătoare de servere) asupra rețelei și exercitarea controlului asupra utilizatorilor, indiferent de necesitățile și cerințele lor (monitorizarea discuțiilor, adăugarea reclamelor, limitarea vitezei de transfer a fișierelor etc.)

Îți poți instala chiar un server personal de XMPP și în curând echipa revistei Fii liber va publica cu un ghid simplu de instalare și configurare. Până atunci, îți recomandăm să-ți creezi un cont la serverul Jabber.org.

Dacă ai un cont de XMPP, nu-ți mai trebuie decât un client cu care să te conectezi la rețea, să adăugi prieteni și să începi să discuți cu ei pe Internet. Majoritatea clienților de XMPP sunt programe libere, ceea ce înseamnă că folosindu-le nu vei mai fi deranjat de reclame, vei putea să le copiezi pe oricâte calculatoare, să le dai prietenilor, să le vezi codul sursă, să le modifici și chiar să le vinzi, dacă ai spirit întreprinzător!

Folosește clientul liber de XMPP care-ți place mai mult! Cei mai populari sunt: Pidgin, Empathy, Gajim, Kopete și Psi. La acestea, se adaugă mesagerul liber românesc Yate Client. Mulți dintre clienții liberi sunt multi-protocol (ceea ce înseamnă că te poți conecta cu conturi și din alte rețele) și permit criptarea conversațiilor (pentru confidențialitate).

Există și clienți proprietari de XMPP, ca de exemplu Gtalk, dar pe care nu ți-i recomandăm dacă-ți pasă de libertatea ta de utilizator. Gtalk îți permite să te conectezi la rețeaua XMPP doar cu un cont de Gmail, nu permite criptarea conversației și este disponibil doar pe Windows (un sistem de operare proprietar), enumerând doar câteva din inconveniențele acestui program proprietar, deci care pot fi rezolvate numai de corporația Google.

În final, fii liber și intră în rețeaua XMPP cu un client liber. Vei întâlni oameni dechiși care vor să schimbe idei cu tine! :-)

Meniu:

Comentarii

Yate Client este un mesager liber dezvoltat de o firmă românească. :-)