Vreau să învăț GNU/Linux! De unde încep?

Ce este GNU/Linux?

GNU/Linux este o familie de sisteme de operare bazată pe nucleul Linux. GNU/Linux a început să se facă remarcat în ultima perioadă datorită facilităților pe care le oferă: mediu mai stabil, mai sigur (nu vei găsi mulți viruși pe GNU/Linux), mai rapid, multe dintre distribuții au o interfață prietenoasă. Este foarte apreciat ca sistem de operare pentru servere.

De ce GNU/Linux?

Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de a învăța GNU/Linux este de ce vrei să-l folosești?
Dacă vrei să-l folosești doar pentru că „e la modă“ să știi GNU/Linux, nu vei învăța foarte multe. Pentru a te acomoda cu sistemul GNU/Linux trebuie să fii perseverent și să ai răbdare, documentarea fiind un factor esențial.

Un utilizator de interfețe grafice se poate descurca la fel de ușor în GNOME și KDE (cele mai populare interfețe grafice din GNU/Linux) ca și în Windows atât pentru activități de rutină ca: vizionat filme, ascultat muzică, creare/editare documente folosind suita LibreOffice, navigare pe internet, discuții pe messenger cât mai ales pentru programare, multimedia, web design și administrare servere.

GNU/Linux este liber: el poate fi utilizat în orice scop, copiat, studiat, modificat și distribuit mai departe, fără a fi restricționat de licențe.
Nu avem însă o formulă magică în privința unei distribuții GNU/Linux: fiecare utilizator trebuie să se gândească ce dorește de la un sistem de operare și să aleagă în cunoștință de cauză.

Primul pas

Primul pas în lumea sistemului GNU/Linux îl reprezintă instalarea unei distribuții. De menționat este faptul că poți avea în același timp și GNU/Linux și Windows pe calculatorul tău, recomandat fiind să instalezi mai întâi Windows pentru a nu avea probleme la pornire (Windows suprascrie codul instalat de GNU/Linux la începutul discului și spre deosebire de acesta, nu este capabil să încarce alte sisteme în afară de cele din familia Windows).

Printre cele mai cunoscute distribuții GNU/Linux recomandate utilizatorilor casnici, amintim:

  • Fedora - situl oficial și situl comunității din România

  • OpenSUSE - situl oficial și situl comunității din România

  • Ubuntu - situl oficial și situl comunității din România

  • Debian

  • Kiwi linux (un sistem de operare adaptat pentru utilizatorii din România)

Instalarea unei distribuții

Dacă nu ești încă sigur ce versiune de GNU/Linux să folosești, cel mai bine este să începi să testezi mai multe distribuții folosind un disc (eng. Live CD) sau o memorie USB (eng. USB memory stick). Majoritatea distribuțiilor oferă această posibilitate pentru ca tu să le poți testa în voie, fără să fie nevoie să le instalezi (ex.: Fedora, openSUSE, Ubuntu). O dată ce ai găsit distribuția care îți place, o poți instala cu ușurință folosind informațiile oferite pe situl oficial (din același loc de unde ai descărcat imaginile pentru disc sau memorie USB).

Întrucât sunt foarte multe tutoriale pentru instalarea unui sistem GNU/Linux, în funcție de distribuție, nu vom detalia aici însă vom aminti câteva recomandări de instalare:

- se creează cel puțin 2 partiții astfel:

  • / - root (tipul partiției: ext3 sau ext4)
  • /swap – cu dimensiunea dublă față de memoria ram (tipul partiției: swap)

- poți crea alte partiții opționale dar care îți vor ușura semnificativ lucrul:

  • /home – directorul utilizatorilor, util pentru stocarea separată a datele pentru a nu fi pierdute în cazul reinstalării sistemului.
  • /boot – pentru stocarea fișierelor de pornire a sistemului

Primul contact cu noul sistem de operare instalat

Primul lucru pe care îl vei remarca după instalarea unei distribuții GNU/Linux este sistemul de fișiere diferit față de cel din Windows.

/- unicul director rădăcină (eng. root) al sistemului de fișiere
/bin    - fișiere executabile ale comenzilor importante (ex.: cat, cp, ls...)
/boot    - fișiere statice necesare procesului de pornire (ex. imaginile de nucleu, fișierele de configurare ale programului de pornire - de regulă, GNU GRUB)
/dev    - fișierele dispozitivelor hardware
/etc    - fișierele de configurare ale sistemului
/home    - fișierele personale ale utilizatorilor 
/lib    - biblioteci și module de nucleu
/mnt    - directoare în care se monteaza sistemele de fisiere
/media - directoare în care se montează dispozitivele de stocare
/opt   - software adăugat de obicei din surse neoficiale, suplimente ale programelor etc.
/root  - fișierele utilizatorului root
/sbin  - executabile esențiale de sistem (ex: init, fsck, ifconfig)
/tmp   - fișiere temporare
/usr   - ierarhie secundară, conține majoritatea utilitarelor și aplicațiilor 
/var   - fișiere care se schimbă des în timp (ex. loguri de sistem)

Mai multe informații despre sistemul de fișiere găsești pe pagina oficială.

Și acum ce fac?

O dată cu instalarea sistemului de operare, începe aventura ta în lumea GNU/Linux. De aici poți face tot ce îți dorești.

Majoritatea distribuțiilor vin cu programe integrate astfel încât vei găsi tot ce ai nevoie pentru a asculta muzică, viziona filme, edita fișiere din suita office, chat pe messenger etc.
Printre cele mai folosite alternative libere la programele proprietare, amintim:

  • LibreOffice – alternativă la Microsoft Office
  • Mozilla Firefox – browser web, alternativă la Internet Explorer
  • Mozilla Thunderbird – client de e-mail, alternativă la Microsoft Outlook
  • Gimp – program de editare grafică, alternativă la Adobe Photoshop
  • Inkscape – program pentru grafică vectorială, alternativă la Corel Draw
  • VLC – player video simplu de utilizat, are codecuri interne astfel că nu mai este nevoie să le descarci de pe internet
  • Pidgin – alternativă la Yahoo Messenger, poate funcționa cu mai multe conturi de pe platforme diferite în același timp

Datorită patentelor software, unele distribuții nu oferă suport pentru unele formate proprietare. Pentru aceste distributii este nevoie de adăugarea unor depozite de pachete întreținute de comunitate pentru a putea asculta muzică în format MP3 sau pentru a putea vedea filme.

De exemplu, pentru Fedora există RPM Fusion, pentru OpenSUSE există Packman.

Pentru informații suplimentare despre adăugarea depozitelor poți folosi următoarele resurse:

  • pentru Fedora
  • pentru OpenSUSE
  • pentru Ubuntu

Dacă vrei să instalezi sau să dezinstalezi un program, poți folosi un administrator de pachete. Majoritatea distribuțiilor au un administrator de pachete integrat astfel încât să poți instala cu ușurință programele de care ai nevoie. Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate programe este Synaptic:

Administratorul de pachete PackageKit în Fedora:

Deși poți face multe lucruri din interfața grafică, este recomandat să înveți să folosești terminalul pentru că multe lucruri se pot face numai din linie de comandă. După numai puțină practică, vei putea să folosești cu ușurință terminalul și vei descoperi că e mai ușor și rapid așa.

Câteva legături utile:

  • http://wiki.linux360.ro/wiki/Main_Page
  • http://www.linuxtopia.org/
  • http://www.linux.com/learn
  • http://www.linux4beginners.info/

Meniu:

Comentarii

Pentru ajutor din partea utilizatorilor români de Ubuntu Linux este indicat forumul de la adresa: http://forum.ubuntu.ro

Împreună cu Iurie Nistor am îmbunățit limbajul articolului și am corectat micile greșeli tehnice găsite. De asemenea, imaginile pot fi acum încărcate intern la rezoluție maximă.