Mulți încă mai folosesc rețele de socializare ca Facebook sau Twitter, dar puțini știu că există argumente puternice pentru a înceta să le mai folosească. Problema fundamentală a acestor tipuri de rețele sociale este că sunt centralizate, bazate de regulă pe tehnologii proprietare prin care companiile care le dețin își exercită controlul asupra utilizatorilor și informațiilor lor personale din întreaga rețea. Toate datele încărcate și generate de utilizatori, începând de la date personale și terminând cu mesaje, sunt stocate pe serverele companiilor care pot face orice doresc cu ele, le pot sistematiza, le pot vinde unei agenții de publicitate sau unei agenții de securitate. În orice moment, la dorința proprietarilor, oricine poate fi blocat și eliminat din rețea, poate fi filtrată informația sau poate fi sistat serviciul pentru un grup de utilizatori. Mai mult, guvernele autoritare pot bloca foarte ușor accesul pe întreg teritoriul țării la rețelele centralizate, fiind vorba doar de câte un nod la care trebuie refuzată conexiunea. Rețelele sociale de acest tip asigură proprietarilor controlul absolut și deseori consecințele acestui fapt dăunează intereselor utilizatorilor.
De mai mult timp, comunitatea susținătorilor programelor libere a început să caute soluții care să redea utilizatorilor libertatea și controlul asupra informațiilor comunicate pe Internet. Soluția găsită constă în rețele și servicii descentralizate, bazate pe programe libere și standarde deschise. Ca urmare, în acest an a fost întemeiată Fundația FreedomBox, care se ocupă cu realizarea de servere personale care să ajute la descentralizarea rețelelor sociale, corespondenței electronice și comunicațiilor multimedia.
Rețele descentralizate
Rețelele de socializare descentralizate permit utilizatorilor să se conecteze și să comunice în mod direct unii cu ceilalți fară intermediari, pentru că programele care fac comunicarea posibilă se află doar pe calculatoarele (sau serverele) controlate de ei înșiși sau în care au încredere. În primul caz, datele sunt sub controlul utilizatorului care poate decide câtă informație de pe serverul său oferă publicului. Deoarece nu există un intermediar ca în cazul rețelelor centralizate, nimeni nu va putea să sisteze, flitreze sau controleze comunicarea dintre utilizatori, deoarece această rețea aparține utilizatorilor, fiind creată de utilizatori. Pentru ca aceste rețele să existe, este necesară dezvoltarea unor programe care să fie capabile să realizeze comunicarea în mod descentralizat și, bineînțeles, să fie ușor de instalat și folosit. Din fericire, deja au fost lansate o mulțime de proiecte care dezvoltă astfel de soluții, inclusiv proiectul FreedomBox în jurul căruia sunt concentrate mai multe idei legate de descentralizare. Mai jos sunt prezentate două programe libere care sunt capabile să ruleze o rețea socială descentralizată.
StatusNET
StatusNET este un program liber pentru realizarea rețelelor sociale de tip microjunal. Este scris în PHP și implementează standardul deschis OStatus pentru comunicarea dintre servere. Acest program poate fi instalat foarte ușor (la fel de ușor ca WordPress, de exemplu) pe un server și odată instalat vă puteți conecta la alte servere, adică vă puteți înscrie și adera la grupuri care se află în alte rețele bazate pe StatusNET, inclusiv la servere personale. Dintre primele servicii de StatusNET este și rețeaua identi.ca, însă în timp au apărut tot mai multe și indiferent în ce rețea te-ai afla, cu ușurință te poți conecta cu oricine, din orice rețea. Acest program, totuși, este destinat rulării pe un server personal și din aceste motive tot mai mulți oameni au început să-l folosească astfel, conectându-se cu alții sau cu servicii cum este identi.ca.
DIASPORA*
DIASPORA* este un alt program liber pentru realizarea unei rețele sociale descentralizate, de data aceasta, alternativă la Facebook. Este un proiect recent, dar de succces și care se dezvoltă rapid. Ideea proiectul a fost inspirată din discursurile publice ale lui Eben Moglen, „Freedom in the Cloud”. În acest moment, DIASPORA* a ajuns să fie rulată pe o mulțime de servere, denumite „capsule” (eng. pods), iar numărul lor este în continuă creștere. Sunt două metode de conectare la rețeaua DIASPORA*, ori îl rulați pe serverul propriu (recomandabil), ori vă înregistrați într-una din capsulele din lista oficială de servere de DIASPORA* deja existente, care sunt administrate de comunități, companii, persoane individuale și proiecte publice.
Referințe
Facebook’s OpenGraph: Time to get out, de Karsten Gerloff
You Are Not Facebook's Customer, de Douglas Rushkoff
Freedom in the Cloud, de Eben Moglen
FSF: Mark Zuckerberg is TIME Magazine's Person of the Year? Where's the "dislike" button?
Why Political Liberty Depends on Software Freedom More Than Ever, de Eben Moglen
Comentarii
Marius Corici (neverificat)
Luni, 03 Octombrie 2011
Link permanent
Retele Sociale Open Source
tct
Joi, 06 Octombrie 2011
Link permanent
Foarte bun, articolul
:-)
tct
Joi, 06 Octombrie 2011
Link permanent
Foarte bun, articolul
Felicitări, Iurie!
Iurie Nistor
Joi, 06 Octombrie 2011
Link permanent
Mulțumesc, dar am observat că
Mulțumesc, dar am observat că lipsește o imagine, cea cu sistemul centralizat.
tct
Vineri, 07 Octombrie 2011
Link permanent
Imaginea cu sistemul centralizat
Am observat și eu, dar am crezut că intenționat ai renunțat la ea. :-D De ce nu o adaugi acum?
ANDREI (neverificat)
Joi, 24 Noiembrie 2011
Link permanent
FELICITARI
FOARTE BUN SI UTIL ARTICOLUL !
ASTEPTAM SI ALTE NOUTATI !
BAFTA !